Lucas & Judit

Argentin Tangó

Argentin Tangó

Argentin tangó és Hollywood

2016. szeptember 26. - Judit Tango Mistico

Számos hollywoodi sztár hobbija az argentin tangó, és bizony, ha Budapesten járnak, előfordul, hogy itt is hódolnak e szenvedélyüknek. Magyar hírességek között is akad egy-két olyan, akit hosszabb-rövidebb ideig magával ragadott ez a tánc.
Mielőtt rátérnénk a sztárokra, akik a valódi tangó esteket látogatják, tekintsük át, hogyan jelent meg több ízben is az argentin tangó  a filmvásznon. 
Legutóbb az El Sabor de Hungría Tango Fesztivál keretei között a Cinefilia Tanguera lenyűgöző mennyiségű rövidfilmet hozott magával ebben a témában. Ezek azonban inkább "csak" a szűkebb tangós közönség figyelmére tarthatnak számot, legalábbis Európában, annak ellenére, hogy egyébként igen érdekesek.
Ha a szélesebb közönséghez eljutó produkciókat szeretném számba venni, akkor a legkézenfekvőbb példa az Egy Asszony Illata (Scent of a Woman) című film, ahol Al Pacino egy vak férfit alakít, és így lejt egy igazi argentin tangót (vagy legalábbis ahhoz meglepően hasonló táncot :D) az egyik romantikus jelentben a fiatal főszereplő hölggyel. 
A szám, amelyre táncolnak, a "Por una cabeza", világszerte ismert és közkedvelt tangó, amely Alberto Podestá előadásában vált mindörökké felejthetetlenné az argentin tangós közönség számára. Nekem még volt szerencsém élőben hallani az akkor kilencvenes éveit taposó énekes előadásában a Porteño y Bailarín nevű milongán (tangó esten), amely azóta már sajnos elvesztette régi fényét, ahogyan Podestá sincs már köztünk. Ez az a szám, amelyet a szerelmes párok előszeretettel választanak esküvői koreográfiájukhoz, én is jópárat készítettem már erre :) És ez az a milonga, a Porteño y Bailarín, ahol találkoztam Willem Dafoe-val, de erre majd később visszatérek...
Ahányszor kereskedelmi tévében táncoltam, szinte egészen biztosan bejátszották, Antonio Banderasszal, a "Vezet a Ritmus" (Take the Lead) tangós jelenetét. Amit ott táncolnak, annak ugyan nem sok köze van az igazi tangóhoz, és Banderas sem igazán táncol, inkább csak egy szőke lány ugrál körülötte, dehát a kereskedelmi tévé, az kereskedelmi tévé, és gondolom, ez kell a népnek. :D A film egyébként nagyon aranyos, már aki szereti a táncos filmeket. (Én például a Dirty Dancinget legalább ötezerszer láttam).
Az Evita-ból is kihagyhatatlan volt egy tangó jelenet, Madonna pedig Juan Carlos Copestől kapott órákat.
A nagyobb produkciók mellett művészfilmek is szólnak tangóról, aki bekerül ebbe a szubkultúrába, szinte biztos, hogy mindegyiket látta, és kívülről tud belőlük párbeszédeket, és az effajta hatásvadász, és mégis elbűvölő megszólalásokat, mint: "Nem én választottam a tangót, a tangó választott engem". :D
Saura "Tango" című filmje Copes főszereplésével igazán izgalmas, mély és érdekes a műfaj kedvelői számára.
Forradalmi, és még elvontabb talán a "Tango Lesson", amely főszereplője az egykor jóképű Pablo Verón,  - akivel sok évvel azután, hogy a filmet láttam, és sokat álmodoztam ennek kapcsán - volt szerencsém Budapesten együtt dolgozni is. Milyen fordulatokat hoz az élet! Ennek a filmnek egy jelenetében táncol a 14 éves Lucas is lánytestvérével, aki most az életben és a tangóban is a párom, ki hitte volna!
 Nemrégiben pedig bemutattak egy gyönyörű dokumentum filmet, "Az Utolsó Tangó" címmel, amely Juan Carlos Copes és Maria Nieves életét mutatja be, könnyekig megható módon. Ennek a filmnek a premierjén pedig Lucasszal táncoltunk nemrégiben Kolozsváron, ami annál is inkább érdekes, mivel Lucas többek között Copestől is tanult gyerekkorában, és a filmben is feltűnő Johanna Copesszel (Copes lányával) pedig közösen táncoltak egy showban Buenos Airesben egy éve, amikor már mi is együtt dolgoztunk :)
Na de térjünk vissza a sztárokra, legalábbis azokra, akikről én tudok, hogy a tangó az életük része!
A Budapestre előszeretettel látogató Jeremy Irons időnként felbukkant itthon is egy-egy milongán, de nem nagyon szerette, ha felismerték :) Mi több, órákat is vett Budapesten annak idején, kevesen tudják, és nem is illett híresztelni, de talán már eltelt annyi idő, hogy ez megbocsátható legyen :)
2008-ban Willem Dafoe ott ült egy olasz hölggyel Buenos Airesben a fentebb is említett milongán, mi több, nemcsak üldögéltek, táncoltak is. Nem igazán bánta a körülötte kialakult szenzációt, barátaim lelkesen fotózkodtak vele, és nem volt ellene kifogása.
Robert Duvall is tangózik, sőt, feleségét is így ismerte meg Buenos Airesben. :)   
Ki tudja, talán holnap Harrison Ford jön el majd a kezdő óránkra! Nem is lenne akkora meglepetés! :D
---
Ha tudtok valakiről még, aki híres, és köze van a tangóhoz, kíváncsian várom a kommenteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://tangomistico.blog.hu/api/trackback/id/tr7511744321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lucas Molina Gazcon 2016.09.26. 18:11:14

Robert Duvall meet his wife Luciana when he was filming '' The Man who capture Eichmann 11in Buenos Aires 1996, I was present one of this days during the filming, he was filming in a pijamas :)
Also during this time I was doing a tango show in Hotel Marriot Plaza, where Rovert was living in Buenos Aires.
After that he made Assassination Tango and she was dancing in the movie too.
www.youtube.com/watch?v=ULqr92sU1Hs
süti beállítások módosítása