Lucas & Judit

Argentin Tangó

Argentin Tangó

Mi is az a práctica, vagy mi is volt egykor?

2016. szeptember 12. - Judit Tango Mistico

Európában, és ma már sokszor Buenos Airesben is a practica nem más, mint egy napközben történő, kicsit lazább milonga (tangóest). 2014-ben történő már sokadik buenos airesi látogatásom alkalmával, Lucasnak köszönhetően eljutottam egy-két olyan prácticára, ami még a régi elképzelések nyomán történt. Nem voltak sokan, na de milyen táncosok! A legtöbbjüket még csak YouTube-ról ismertem, és akit nem ismertem, azokat pedig érdemes lett volna :)

Szabadon folyik az ötletcsere, és ha valami érdekes ötlet születik, mindenki nekiáll próbálgatni, majd az eredeti ötlet kiegészül újabb elképzelésekkel, átalakul, mindenki hozzátesz valamit. Ennél számomra izgalmasabb dolgot el sem tudtam volna képzelni.

És mikor egy-egy ilyen ott született "lépést" viszontlátok Európában, hát az felemelő! :)

 Erről így mesél Lucas, aki Buenos Airesben kicsi korától látogatta ezeket a helyeket:

"Éveken keresztül léteztek a Tango prácticának nevezett helyek Buenos Airesben. A nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején működött egy jól ismert práctica, amelyet Cochabamba 444-nek neveztek el a táncosok (egyszerűen mert ez volt a címe). Ez a hely valójában a negyedben (barrióban) működő klub volt, a Club Belgrano. Itt vezette hetente kétszer a prácticát Gustavo Naveira Olga Besióval, és a hét másik két napján Mingo Pugliese pedig Esther Amelióval.

Hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken nagyjából nyolc órától ezen a helyen sok tangó táncost találtál, a hangulat kötetlenebb volt, mint egy milongán, több volt a fény, más volt az öltözék, és mindenki lépéseket próbálgatott. Nemcsak egyszerű lépéseket, inkább olyanokat, amiket egy milongán soha nem mertél volna megpróbálni! Ezekhez ugyanis rengeteg gyakorlásra és próbára volt szükség. És itt jött a dolog érdekes része, bármikor megállhattál egy tangó közepén, hogy kipróbálj, javítgass egy mozdulatot, hogy megfelelő tempóban és formában tudjon működni. Meg lehetett beszélni az ezzel kapcsolatos elgondolásokat, és a többiekkel is ötleteket cserélni.

Néha a práctica közepén a szervezők egy perc figyelmet kértek a közönségtől, és mutattak valamilyen mozdulatot, amit, ha kedved volt, kipróbálhattál.

Így ebben a közegben teljesen elfogadott volt a tánc, a gyakorlás, próbálgatás, párcsere. Nem voltak cortinák a tangók, valsok és milongák között, és túlnyomó többségben inkább tangókat játszottak.

Nekem lehetőségem volt ezen és más prácticákon is részt venni a családommal 14 és 18 éves korom között, és így a legjobb párosoktól és tanároktól közvetlenül tanulni.

Ezért szeretnénk ezt lehetőséget megnyitni a kezdő táncosok számára, hogy fejleszteni tudják a táncukat minden értelemben, és már a közeljövőben készen álljanak a milongákon való részvételre."

 https://www.facebook.com/events/914819405288729/

www.tango-mistico.com

A bejegyzés trackback címe:

https://tangomistico.blog.hu/api/trackback/id/tr5811697703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása